Praca w Usa . Viza

Praca w Usa. Wiza emigracyjna




  •  Najważniejszym  rodzajem wizy jest typ H

            Jednym z typów wizy H jest Wiza H-1B . Wymagana dla osób chcących podjąć prace w USA w konkretnej firmie i wykonywać specjalistyczne prace związane na przykład z dziedzina IT.
Urząd imigracyjny sam podejmie decyzje czy dany zawód należy do dziedziny deficytowej i czy osoba ma odpowiednie kwalifikacje.
Wiza H2 przeznaczona jest dla pracowników tymczasowych na przykład w rolnictwie , przetwórstwie rolnym. Pracodawca sam musi złożyć podanie w imieniu pracownika.

               Wiza H-2B, wiza najbardziej poszukiwana przez pracowników chcących wyjechać do pracy w USA będących  wykwalifikowanymi i niewykwalifikowanymi. Tak jak w wizie H2 pracodawca sam wysyła wniosek do Urzędu imigracyjnego. Składając dokumenty powinien zaświadczyć ze w danym zawodzie nie znalazł pracowników w kraju  i oferuje mu  prace w USA.

                H3 to wiza dla osób ubiegających się o staż w Stanach Zjednoczonych Termin to dwa lata , w tym czasie stażysta może otrzymywać za staż wynagrodzenie oraz wykonywać prace.

Szczegółowy wykaz wiz można przeczytać tutaj.

https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/okresowe-zatrudnienie/

                      Oczywiście Stany zjednoczone preferują tez przyjmowanie pracowników bardzo uzdolnionych. Praca w USA .
 Dla nich są przeznaczone wizy pracownicze imigracyjne z prawem pierwszeństwa oraz o wyjątkowych uzdolnieniach :E1, E2.
Pracownicy wykwalifikowani i niewykwalifikowani mogą starać się o wizy typu E3 i EW.
 

wykaz wiz pracowniczych imigracyjnych można znaleźć tutaj

https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/immigrant-visas-pl/employment-pl/

  • Koszt wizy

          Koszt wizy to od 205 do 345 dolarów ( 800zł- 1300zł). Musimy zapłacić podczas składania wniosku więc jest to opłata manipulacyjna za samo rozpatrzenie podania. Oznacza to że ambasada może nam odmówić przyznania jej . Podczas rozmowy z konsulem są sprawdzane dokumenty od amerykańskiego pracodawcy, bez takiego dokumentu nasz wyjazd do pracy w USA jest nie możliwy. Wiza pracownicza jest wydawana na 2-3 lata z możliwością jej odnowienia.

 

 

 

 

 

 

4 komentarze

  1. L pisze:

    Ale pierdoly

  2. Zdzisek pisze:

    Nadal się oplaca

  3. jola pisze:

    Ameryka jest dla dzika 😉

  4. tropiciel czereśniaków pisze:

    Jak ktos mądry to wszędzie dobrze zarobi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *